top of page
Osteopaat at Work

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele onderzoeks- en behandelmethode van het bewegingsapparaat, de organen en zachte weefsels in het lichaam. De osteopaat onderzoekt en behandelt manueel de bewegingsmogelijkheid van al deze systemen en zoekt naar bewegingsbeperkingen die een verband kunnen hebben met de klacht. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van een uitgebreide praktische kennis over anatomie, fysiologie, neurologie en pathologie. Voor meer algemene informatie over osteopathie kan u steeds terecht op www.osteopathie.be.

Behandeling

Volwassenen

 • Bewegingsapparaat: rug- en nekklachten, krampen, spierstijfheid, gewrichtsproblemen, …

 • Spijsverteringsstelsel: maag- en darmklachten, reflux, constipatie, …

 • Urogenitale klachten: blaasontsteking, menstruele klachten, na zwangerschap, …

 • Verschillende soorten hoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn, duizeligheid, …

 • Aangezicht en/of Kaakklachten

 • Zwangerschap: bekkeninstabiliteit, rugklachten, ...

 

Baby's & Kinderen

 • Asymmetrieën schedel

 • Voorkeurshouding

 • Spijsverteringsstelsel: reflux, transit, krampjes, verteringsproblemen, …

 • Zuig- en slikproblemen

 • Ontwikkelingsproblemen

 

Deze lijsten zijn uiteraard niet volledig. Neem gerust contact op als u bepaalde klachten heeft en u zich afvraagt of die behandeld kunnen worden door een osteopaat.

Consult

Een osteopathisch consult duurt ongeveer 45 minuten en kost 58 euro. De kosten voor de behandeling worden direct aangerekend en zijn cash ofwel via bancontact app (Payconiq) betaalbaar. U ontvangt een attest, bestemd voor de mutualiteit. Afhankelijk van mutualiteit krijgt u 5 keer per kalenderjaar 10 – 15 euro terugbetaald. Sommige hospitalisatieverzekeringen bieden hogere tegemoetkomingen.

 

U kan uw afspraak tot 24u voordien verplaatsen of annuleren. Bij later annuleren of bij niet opdagen wordt 40 euro aangerekend.

 

Voor een behandeling is er geen doorverwijzing nodig van een arts. De osteopaat is voldoende getraind om, indien nodig, de patiënt meteen door te verwijzen naar een arts. Een goede samenwerking tussen beide disciplines wordt zeer belangrijk geacht binnen de osteopathie.

 

Het aantal behandelingen varieert van individu tot individu. Acute klachten kunnen meestal opgelost worden in 3 tot 5 behandelingen. Chronisch klachten worden in een langer traject opgevolgd. Na 3 behandelingen is het duidelijk of osteopathie een goede therapie is en voelen we verandering.

 

Baby’s reageren snel en slapen meestal langer of kunnen tijdelijk overprikkeld zijn waardoor het dan even duurt vooraleer je positief effect ziet.  Daarom wordt er niet meer dan een behandeling per week gepland om het lichaam de kans te geven zich aan te passen. Er worden bij baby’s ook zachte onderzoeks- en behandelingstechnieken aangewend. Een baby wordt nooit gekraakt.

bottom of page